Search This Blog

CPUV NUFFNANG #114 | SUNWAY BANJARAN HOTSPRINGS RETREAT



Alhamdulillah... Pada 10 Disember yang lepas dapat kempen baru... Kali nie daripada SUNWAY BANJARAN HOTSPRINGS RETREAT ...

Kalau korang nak tau... Ia merupakan tempat pelancongan, tempat beriadah,  tempat merehatkan minda... Saya tak pernah gie lagi... Tengok gambar macam best... 






Best kan... Sejuk mata memandang... Lari sekejap dari hutan batu... Sape-sape yang berminat boleh hubungi dia orang... 


The Banjaran Hotsprings Retreat

1 Persiaran Lagun Sunway 3
31500 Ipoh
Perak Darul Ridsuan
Malaysia
+6 05 210 7777


Kengkawan kalau ada jumpa iklan  SUNWAY BANJARAN HOTSPRINGS RETREAT menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik, untuk yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#sunwaybanjaranhotspringsretreat #banjaranhotsprings
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct



MOHON DOAKAN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kengkawan semua... Mohon jasa baik kengkawan mendoakan kesihatan Mak saya...

Mak kini berada di wad semenjak Isnin lagi... 

Hari nie Mak akan menjalani minor operation ... Nak ambik tisu kat saluran kencing ... Kencing Mak ada darah skit, Dr nak cari punca ...

Harap-harap Mak kuat ... Mak saya tak pernah masuk wad melainkan masa beranak kan kami ... Mak nampak takut sangat walaupun dia tak cakap ... 

Mohon semua doakan semua urusan dipermudahkan ... Semoga kesihatan Mak kembali pulih ...

Terima kasih kengkawan ... 
Terima kasih semua ...
😒😒😒



Sapa Punye Kerja Nie???


Ya Allah...  Sape lah punyer keje nih ??? Korang rase sapa???  Isshhh,  budak bertuah nie memang tengah galak menggunting... Habis semua benda dia nak gunting... 

Huwaaa... Sebaik lah RM1 jer... Kalau RM10 ke atas jadi singa lah aku nanti... 


Disebabkan kegatalan tangan nyer asyik nak menggunting... Sampai saya belikan dia gunting khas untuk kanak-kanak... Memula jer excited... Lepas boleh dia cakap tak best... Tak tajam kata nyer ... Eeeee,  geram plak kita... 


Memang sekarang sel-sel otak sedang berhubung dengan aktif nyer... Tapi satu jer,  kami masih belum bercerai... "Ibu nak nenen..." Huwaaaa... 

CPUV NUFFNANG #113 | CAMPBELL-PREGO FRIDAY



Alhamdulillah... Pada 9 Disember yang lepas dapat kempen daripada CAMPBELL-PREGO FRIDAY ... Aku pun tak tau lah apa yang depa nak promot...

Aku biasa jer guna produk CAMPBELL-PREGO ... Korang pun mesti selalu guna kan... Kat bawah nie antara sos yang biasa aku guna... 


Kepada penggemar pasta dan fettucini mesti biasa guna... 


Kengkawan kalau ada jumpa iklan  CAMPBELL-PREGO FRIDAY menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik, untuk yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#campbellpregofriday #campbellprego 
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...



ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE-14 ...


Alhamdulillah ... Genap 14 tahun ...
Syukur tak terhingga ... Mudah-mudahan Allah panjangkan usia perhubungan ini  dengan iman dan ehsan ... Sangat bersyukur pada Allah atas segala apa yang dialami dan sentiasa hargai peluang hidup dan masa yang Allah kurniakan dalam dunia yang sementara ini.

Ya Allah... Yang telah menyatukan kami dengan ikatan yang sah, peliharalah dan suburkanlah cinta kami sebagai mana kami cinta padaMU dan RasulMu ... Dan lindungilah cinta kami dari godaan syaitan ... Aku bersyukur sangat-sangat ke hadrat Ilahi kerana dengan izin Nya memberi kebahagiaan kepada kami sekeluarga ... Walau dalam serba kesederhanaan ... 


Aku juga bersyukur kerana dikurniakan anak-anak yang sempurna (comel, cantik, bijak, hensem, sihat n ceria ...) 

Yang Dinantikan
~2017~
Insyaallah... 

Semoga kebahagiaan ini akan terus kami kecapi ... Semoga kami sekeluarga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik  ... Moga perkahwinan ini akan terus dirahmati dan diberkati oleh Mu Ya Allah ...
Amiinn ...

~~~~~~~~~~~

Pernikahan atau perkahwinan,
Menyingkap tabir rahsia,
Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah,
Justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita menjadi solehah.
Pernikahan atau perkahwinan,
Mengajar kita kewajipan bersama,
Isteri menjadi tanah, dalam pernikahan atau perkahwinan,
Kamu langit penaungnya,
Isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya,
Isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya,
Isteri adalah murid, kamu mursyidnya.
Isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya,
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya,
Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya,
Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya.
Pernikahan atau perkahwinan,
Menginsafkan kita perlunya iman dan takwa,
Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T,
Kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana,
Justeru, kamu akan tersentak daripada alpa,
Kamu bukanlah Rasulullah S.A.W,
Pun bukanlah Saidina Ali R.A.
Kamu suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh.
Aku wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah..
Amin...

~~~~~~~~~~

Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi 2017


Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
16 Januari 2017


Jangan lupa jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest

AID FOR SYRIA@ALEPPO


*Latest update Syria!*

_Pass on!_

*Di Syria tidak ada lagi namanya hospital*

*Mereka bakal kesejukan sehingga suhu mencecah - 5 Celsius , di mana kita?*

*Mereka makan rumput/kucing, di mana kita?*

*Mereka disembelih seperti di Rohingya bahkan lebih teruk lagi daripada itu*

_Kempen "Aid For Syria" telah dilancarkan pada bulan September 2016 hingga April 2017._

*Di Aleppo mereka berkata umat Islam jangan salahkan mereka jika mereka membunuh diri demi menjaga maruah mereka*

*Adakah kita telah membantu mereka sedaya mungkin?*

*Tidakkah kalian terpanggil untuk merealisasikan nya?*

Sertai kami dalam kempen Aid For Syria melalui pakej berikut:

Pakej Bantuan Musim Sejuk = RM150
Pakej Ten 4 Syria = RM10

*Dengan penuh rendah diri, Aman Palestin Berhad merayu tuan/ puan membuat sumbangan minimum RM10 ke mana-mana akaun Aman Palestin di bawah*

*Kami yakin*, jika mesej ini sampai kepada 5 juta orang kita mampu untuk mengumpul RM500,000,000 dalam masa 24 jam dari sekarang. 

*Untuk sampai kepada 5 juta orang di alam maya, mohon setiap orang yang membaca mesej ini untuk FORWARD perkara ini. Moga Allah rahmati kita semua*

Sekian, terima kasih.



Dana ini akan digunakan bagi membantu Syria yang sedang bergolak saat ini.

1⃣Masukkan wang ke salah satu akaun berikut:

*PENAMA : Aman Palestin Berhad*

CIMB: 8600460353
Maybank: 562263010787
Bank Islam: 12029010047880
Bank Rakyat: 220806195922 
RHB Bank: 21245760004907
Muamalat: 12070005133717

2⃣Sms/whatsapp/emel slip transaksi ke 
014-8099 289/ap.batupahat@gmail.com

3⃣Sertakan 
Nama :
No. kad pengenalan :
Alamat :
No. telefon :
Emel :

Sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi :
07-453 2060 - Pejabat Aman Palestin Batu Pahat 
014-8099 289 -Omar 
07-453 2060 - Pejabat Aman Palestin Batu Pahat 
014-8099 289 - Omar

*Maklumat di atas amat diperlukan agar pihak kami mengetahui tujuan sumbangan dan untuk pengeluaran resit rasmi Aman Palestin yang layak mendapat pelepasan cukai*





🌟 Keikhlasan Anda, Ketulusan Kami🌟 

*Adakah anda mengaku anda seorang muslim yang mencintai muslim?*

*Kami juga menerima duit untuk membersihkan wang KWSP*

*Anda boleh buat 3 perkara ini!*

1) Doakan mereka.
2) Derma.
3) Sebar-sebarkan maklumat ini.

*Anda boleh beli makanan mahal-mahal tapi tak terniat langsung untuk lakukan 3 perkara di atas?*

Fikirkan...

_Semoga Allah bukakan hati anda._

*Semoga Allah berikan rezeki berganda-ganda kepada yang sudi melakukan 3 perkara di atas.*

_Semestinya bukan untuk saya tapi untuk rakyat Syria Palestin yang sangat memerlukan bantuan kita_😭😭😭😭

#AleppoHasFallen 
#AidForSyria
#10TahunAmanPalestin 
#AmanPalestin 

www.amanpalestin.net

KEISTIMEWAAN MENJADI WARGA SELANGOR


Many still do not know the merits of being a Selangorian or permanent resident in Selangor. Please have a read & apply where applicable. Ramai penduduk tetap Selangor tidak tahu bahawa ada bantuan yang sedia ada. Sila rujuk link yang tertera dibawah.  

1. Newborn/kelahiran/: RM 1,500 (TAWAS).

2. Nursery assistance/penjagaan anak: RM100. (SiKembar) 

3.Pre-school assistance/pendidikan pra-sekolah RM50 (TUNAS). http://mes.selangor.gov.my/modules/content/content.php?page=skim-bantuan-tadika-tunas

4. University students/bantuan pelajar university: RM1,000

5. Funeral expenses for senior citizens & OKU/perbelanjaan pengebumian : RM2,500 (SMUE) 

6. Free water/air percuma: 20m cube/month.

7. Microcredit business loans without interest/pinjaman mikro kredit tanpa faedah: Up to RM50,000 (Hijrah).

8. Wedding/perkahwinan: RM500/person (Insentif Perkahwinan). 

9. Medical check up for women: (Mammogram) 

10. Free SPM tuition/tusyen SPM percuma: (Pusat Tuisyen Rakyat SPM) 

11. Rakyat Dialysis Centre:

T&C apply. For more info, please visit any of your Pusat Khidmat ADUN or log onto http://mes.selangor.gov.my/

If you're not a Selangor resident. Do help spread the information. Every bit helps.

SILA SEBARKAN... 


ROTI JALA


Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 biji telur 
- ½ sudu kecil kunyit
- 1 cawan susu 
- ½ cawan air 
- Garam secukup rasa 

Cara-cara:

1. Gaul semua bahan sehingga sebati.
2. Gunakan acuan roti jala untuk masak adunan di dalam kuali panas. 
3. Biar masak selama 3 - 4 minit. 
4. Alih dan gulungkan.
5. Hidang!

PENUKARAN KAD ATM

Punya lah kecoh pasal penukaran kad ATM... Ada yang sebelum 2017 ... Ada yang cakap sebelum 19/12/2016 ... Macam-macam cerita yang keluar... Maka berbondong-bondong lah orang ke bank untuk menukar kad ATM... No. Giliran pun sampai beribu-ribu... Barisan beratur pun panjang berjela-jela sampai keluar bank... Ada yang tak sanggup tunggu balik and then esok datang balik... Yang dah berumur sampai sakit-sakit pinggang... 

Depa sebenar nyer takut selepas tarikh tutup tu nanti,  kad tak boleh guna... Nak renew kena denda plak lagi... Nanti cam ner nak kuar duit gaji? Duit bonus?  Duit BRIM?  ... Hmmm... Penyampaian maklumat salah... Tak menepati sasaran... Cer bagi penerangan tu bagi jelas dan telus ... Jangan nak kona sana kona sini... Yang sebetul nyer apa???  

Jom skodeng... Biar gambar berbicara... Baca & hadam kan... 




Hmmm... Macam-macam... 
Lain kali maklumkan dengan jelas... 

CPUV NUFFNANG #112 | BLACKMORES AUSTRALIAN OPEN


Alhamdulillah... Rezeki diawal Disember... Kali nie dapat kempen daripada BLACKMORES AUSTRALIAN OPEN ... Semua dah tau kot BLACKMORES nie adalah merupakan brand vitamin & makanan tambahan... Brand paling top kat Australia... 

Blackmores announced as an official partner of the Australian Open ... The four-year partnership with the Grand Slam of the Asia-Pacific cements Blackmores as Australia’s No.1 vitamin and supplement brand* ...

Nie kempen yang sedang dijalankan kat blog aku... 


Kengkawan kalau ada jumpa iklan BLACKMORES AUSTRALIAN OPEN menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik, untuk yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#blackmores #blackmoresaustralianopen 
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

CPUV NUFFNANG #111 | RED BULL MALAYSIA

Kisah bulan lepas yang masih belum dicoretkan... Alhamdulillah dalam pada nak merajuk dengan #nuffnang... Dapat pula kempen baru... Kali nie daripada RED BULL MALAYSIA... 

Rase nyer semua orang tau kut apa itu Red Bull... Secara ringkas nyer RBM menghasilkan minuman tenaga... Aku rase dalam banyak2 minuman tenaga kat Malaysia nih,  jenama Red Bull yang paling terkenal... 
Red Bull Energy Drink is appreciated worldwide by top athletes, students, and in highly demanding professions as well as during long drives

Antara produk keluaran Red Bull Malaysia...

Kengkawan kalau ada jumpa iklan RED BULL MALAYSIA menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik, untuk yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#redbull #redbullmalaysia
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

TAZKIRAH JUMAAT #66 | HARTA ANAK YATIM

Al-'An`ām:152

"Dan janganlah kamu hampiri harta anak yatim melainkan dengan cara yang baik (untuk mengawal dan mengembangkannya), sehingga ia baligh (dewasa, serta layak mengurus hartanya dengan sendiri); dan sempurnakanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil". 

Kami tidak memberatkan seseorang dengan kewajipan melainkan sekadar kesanggupannya.

"dan apabila kamu mengatakan sesuatu (semasa membuat apa-apa keterangan) maka hendaklah kamu berlaku adil, sekalipun orang itu ada hubungan kerabat (dengan kamu); dan perjanjian (perintah-perintah) Allah hendaklah kamu sempurnakan. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu beringat (mematuhiNya)"

MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN 2016


Satu lagi entry tertangguh aku yang rajin sangat nie... Bukan tujuan untuk menunjuk-nunjuk... Sekadar untuk kenang-kenangan ... Dan sebagai pembakar semangat anak-anak untuk masa akan datang... 

Majlis dimulakan dengan persembahan oleh pelajar-pelajar prasekolah... Hebat dia orang nie... Kecik-kecik dah dapat buat persembahan atas pentas... 

Diikuti oleh persembahan angklung oleh pelajar-pelajar SKGS... Terpegun tengok persembahan bebudak nie... Bila masa lah dia orang nie berlatih... Pelbagai lagu dipersembahkan... 

Majlis pun bermula... Princess dapat hadiah... 

Banyak jugak hadiah tahun nie... 

Abang Ngah sedang menunggu giliran... Happy sungguh dia... 

Tu dia dapat hadiah dah... 

Alhamdulillah... Semoga terus istiqamah... Semoga teruskan usaha agar lebih berjaya... Jauh lagi perjalanan... 

Nie hadiah yang Abang Ngah dapat... 

Actually Abang Ngah dapat no.1 dalam kelas 4B... Next year masuk 5A... 

Nie plak hadiah yang Kakak dapat... Suka dia dapat kamus j-Qaf tu... Semoga digunakan dengan bermanfaat... 

Fatiha plak dapat markah terbaik subjek Bahasa Arab untuk Tahun 2... 

Alhamdulillah sekali lagi... Semoga prestasi dapat ditingkatkan lagi untuk tahun-tahun seterusnya... Terima kasih Cikgu2 SKGS...