Search This Blog

SALAM RAMADHAN 1438H | 2017M

Image result for SALAM RAMADHAN 1437H | 2016M
Assalamualaikum semua ... 
 Rasa-rasa nyer masih belum terlambat nak 
 ucapkan "Selamat Berpuasa" kepada semua ...
Harap2 semoga Ramadhan kali ni akan
lebih baik dari tahun2 yang lalu ...

Alhamdulillah kita semua
telah mula berpuasa pada 27/6/2017(Sabtu) ...

Yang paling penting jgn lupa niat puasa yer!!!!!






Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir ... Tentu siangnya engkau sibuk berzikir ... Tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu ... Mendayu ... merayu ... Kepada- NYA Tuhan yang satu ...
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir ... Tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu ... Solat yang dikerjakan ... Sungguh khusyuk lagi tawadhu' ... Tubuh dan qalbu ... Bersatu memperhamba diri ... Menghadap Rabbul Jalil .. Menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir ... Tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu ... Setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja ... Di setiap kesempatan juga masa yang terluang ... Alunan Al-Quran bakal kau dendang ... Bakal kau syairkan ...
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir ... Tentu malammu engkau sibukkan dengan ... Bertarawih ... Berqiamullail ...Bertahajjud ... Mengadu ...Merintih ... Meminta belas kasih ...
"Sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU tapi aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir ... Tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang ...
Mari kita meriahkan Ramadhan ... Kita buru... Kita cari ... Suatu malam idaman ... Yang lebih baik dari seribu bulan ...
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir ... Tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir ... Mempersiap diri...rohani dan jasmani ... Menanti-nanti jemputan Izrail ... Di kiri dan kanan ... Lorong-lorong redha Ar-Rahman
Duhai Ilahi ...
Andai ini Ramadhan terakhir buat kami ... Jadikanlah ia Ramadhan paling bererti ... paling berseri ... Menerangi kegelapan hati kami ... Menyeru ke jalan menuju redha serta kasih sayangMu Ya Ilahi ... Semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti ...
Namun sahabat semua ... Tak akan ada manusia yang bakal mengetahui ... Apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya ... Yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha ... bersedia ... meminta belas-NYA ...
Wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu namun tak pula aku sanggup ke  Nerakamu ... Kami lah hamba yang mengharap belas darimu ...
"Ya Allah  jadikan lah kami hamba2 Mu yang bertaqwa ... Ampunkan dosa-dosa kami, dosa-dosa kedua  ibubapa kami, dosa-dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah  meninggal dunia"
Amin.....
Andai benar ini Ramadhan terakhir buat saya ...
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH SAYA LAKUKAN

Jom Tambah Ilmu :
PANDUAN PUASA

Jeng... Jeng... Jeng... Masa Dah Tiba...


Salam semua pembaca sekelian....
Semasa entry ini disiarkan saya dalam perjalanan ke hospital... Dah ada tanda-tanda baby nak menyambut Ramadhan bersama... Eeee, takutlah pulak ...


So, Ingin mengambil kesempatan kat sini untuk memohon maaf kepada semua yang sedang membaca ... Samada yang mengenali saya hanya melalui online, kengkawan di alam nyata dan juga seluruh  ahli keluarga saya serta sanak saudara x kira kat mana jua ... Mohon maaf andai ada yang terkasar bahasa  atau terusik hati sepanjang perkongsian di alam maya @ realiti ini ... Minta maaf bebanyak ...



BigBoss dan anak2 doakan ibu eak... Abang Long, Abang Ngah, Kak Fatiha dan Putra jaga diri baik2... Jangan nakal-nakal... Tolong uwan dan atuk tau... 



Doakan semoga semua urusan dipermudahkan jangan dipersulitkan ... Semoga segalanya berjalan lancar dengan KeHENDAKNYA ... Amin Amin Amin Yarobbalalamin ... Sekian ... Assalammualaikum ...

p/s :- Nak gie hospital dah nie ... Minta tolong war2kan eak ... Mohon maaf semua ...

HARGA MINYAK MULAI 25 MEI 2017 - 31 MEI 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 25 MEI 2017 - 31 MEI 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬆ naik 4 sen (RM2.12 seliter)
RON97 : ⬆ naik 4 sen (RM2.40 seliter)
DIESEL : ⬆ naik 4 sen (RM2.03 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Muahahaha... Minyak naik lagi...  Minggu lepas pun naik jugak...  Bergembira lah sempena menyambut Ramadhan...
Amboiii... Amboiii... Amboiii...

Haaa... Marah... Marah...
Rilex... Senyum jer...
Redha orang kata...
Muahahaha...
πŸ€”πŸ€”πŸ€”

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


MENGHITUNG HARI

Alhamdulillah... Semalam genap 39 minggu yang ajaib... Rase lama sangat dah berulang-alik ke klinik... 

Korang tengok lah buku pink aku... Dah nak lunyai dah... Kira nyer semalam hari last aku check up kat Klinik Kesihatan before bersalin... 

So,  semalam scan for the last time before bersalin... Alhamdulillah semua nyer ok... Uri ok... Air ketuban ok... Air kencing ok... BP pun ok... HB pun ok... Kepala baby kat bawah dah... Anggaran berat baby dalam 2.7kg ... Ok lah tak besar sangat... 


Oleh kerana aku ada beberapa komplikasi semasa mengandung kali nie, aku kena ker hospital sehari sebelum due date... 

Ok itu aje... 

Segmen BLOGLIST Jun-September 2017


Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
31 MEI 2017

Tag :
Ms. Kejupenyet

Farhain Azmi

Jangan lupa jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest



HARGA MINYAK MULAI 18 MEI 2017 - 24 MEI 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 18 MEI 2017 - 24 MEI 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬆ naik 7 sen (RM2.08 seliter)
RON97 : ⬆ naik 7 sen (RM2.36 seliter)
DIESEL : ⬆ naik 4 sen (RM1.99 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Muahahaha... Setelah 3 minggu berturut-turut harga minyak mengalami penurunan, minggu nih nampak nyer naik lah pulak yer dak... Amboiii... Amboiii... Amboiii...

Haaa... Marah... Marah...
Rilex... Senyum jer...
Redha orang kata...
Muahahaha...
πŸ€”πŸ€”πŸ€”


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


Semakin Kebawah...


Alhamdulillah... Masih boleh bersiaran... Kali nie bersiaran dari KKIA,  Gombak Setia... Ya,  dah masuk minggu ke-38... Sudah semakin hampir... Walaupun dah beberapa kali merasa, perasaan seram, risau, takut tu tetap ada... 

Masuk jer minggu ke-36 tempoh hari, pemeriksaan kesihatan perlu dilakukan setiap minggu... Huwaaa... Sebaik ler klinik dekat ngan rumah... 


Sebenar nyer sejak minggu lepas lagi dah rasa sesuatu... Tapi bukan ler rase nak bersalin tu... Rasa yang di dalam dah semakin ke bawah... Sakit, biasanya pagi lah... Eewww sakit wooo... Jalan pun dah serupa pingu... Terkedek-kedek... 

Masih menunggu ... Masih setia menanti... Nombor giliran tak dipanggil lagi... Nanti update lagi... 

SELAMAT HARI GURU 2017



Selamat  Hari Guru buat semua guru-guru di Malaysia ... Khas utk guru-guru ku di Tadika Kemas,  Gombak Setia, SRK Gombak 1, SM Convent Sentul, SM Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, Pusat Asasi n Universiti Malaya ...

Terima kasih guru yang telah mengajarku membaca, menulis, melukis, mewarna, mengira, mengajarku erti hidup dan mengajarku mengenal diri ... Terima kasih juga buat guru terawal – mak dan abah ...

Tidak lupa juga para guru di Sek. Men. Keb. Gombak Setia, Sek. Keb. Gombak Setia, Sek. Agama Al-Hilaliah dan  Tadika Sempurna yang telah mendidik anak2 ku ... Jasamu akan tetap ku kenang hingga ke akhir hayat ... Sampai bila-bila ... Terima kasih, Selamat  Hari Guru ...

Moga Allah merahmati segala usaha guru dan para pendidik….

Gema Gegar Vaganza Live Plus Minggu Separuh Akhir | 13 Mei 9 Malam

Gigih aku tengok online ...
Jom layan kengkawan ...


10 penyanyi nasyid kegemaran anda bakal kembali dan bersaing untuk merebut gelaran juara di dalam Konsert Gema Gegar Vaganza. Di hoskan oleh Siti Nurdiana, Fikri dan Achey. Saksikan secara langsung di www.gemagegarvaganza.com.my

Hebat persembahan masing-masing malam nie... Akhirnya semua peserta masuk final next week... Tahniah Hijjaz, Mirwana, Unic, Saujana, Hafiz Hamidun dan Azmi Caliph Buskers...

Aku Suka... Di samping hiburan, ada ilmu yang bermanfaat... Ada peringatan sehingga mengalir air mata... 😭😭😭 Rugi tak layan dari awal rancangan dulu...

HARGA MINYAK MULAI 11 MEI 2017 - 17 MEI 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 11 MEI 2017 - 17 MEI 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬇ turun 10sen (RM2.01 seliter)
RON97 : ⬇ turun 10sen (RM2.29 seliter)
DIESEL : ⬇ turun 6sen (RM1.95 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Alhamdulillah ... Haaaa .... Turun lagi ... Terima kasih semua ... Harap-harap harga bahan mentah pun ikut ler turun ... Yerrr idak .... Tak aci ler kan, masa harga minyak naik korang naik kan harga barang... Nie harga minyak dah turun,  turun kan lah sikit harga barang... πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Atau turun naik harga minyak menjelang PRU??? πŸ€”πŸ€”πŸ€”

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


CPUV NUFFNANG #123 | LHDN APR2017

Alhamdulillah... Sebenarnya pada pertengahan bulan April 2017 ada dapat kempen... Tapi tak berkesempatan nak cerita... Nampak nya ramai dah merungut pasal #nuffnang nih... Nak bungkus ker apa... Hmmm... 

Kali nih dapat kempen daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri...  Memula tu tertanya-tanya jugak apa lah yang nak dipromosikan oleh LHDN nih... 


Haaa... Nielah sebab nyer... LHDN nak suruh kita-kita nih isytihar pendapatan tahun taksiran 2016... Banyak yang tak isytihar kot... Hahaha... Korang dah buat ker? Tak isytihar kang sangkut plak BRiM nanti... 


Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#lhdn
 #efiling
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

NASI GORENG KAMPUNG

Hi kengkawan buat ape petang2 nie? Tak lama lagi dah nak masuk bulan puasa... Maka ramai ler yang akan selongkar segala macam resepi... Meh saya kongsi resepi nasi goreng paling senang... Memang ler cepat siap... Janji bahan dah ada... Yang bujang pun boleh cuba jugak...


Bahan-bahan:

- 2 sudu besar ikan bilis
- 6 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- Dada ayam
- ½ ikat kangkung
- 1 sudu garam
- Nasi
- 3 sudu besar ikan bilis goreng

Cara-cara:

1. Blend ikan bilis, cili padi, bawang putih dan bawang besar.
2. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan dada ayam dan kacau hingga masak.
4. Masukkan kangkung dan kacau hingga masak.
5. Masukkan garam dan kacau.
6. Masukkan nasi dan gaul hingga rata.
7. Masukkan ikan bilis goreng dan gaul.
8. Siap untuk dihidang.

Inilah Cara Paling Senang Untuk Masak Nasi Goreng Kampung Yang Tersangat Sedap... 10 minit dah siap!


SELAMAT HARI LAHIR PUTRA AL AMIN

Selamat Hari Lahir Muhammad Putra Al Amin ... Alhamdulillah, hari nie genap lah usia Putra empat tahun ... Semoga sentiasa sihat dan ceria selalu ...

Sempena meraikan birthday boy, cuti Hari Pekerja ari tu dah bawak ler jalan-jalan ... Birthday boy relax jer, abang2 dan kakak yang terlebih teruja ... Kami ker Port Dickson ... Nantikan entry nyer di episod akan datang ... 

Ya Allah, Kau terangilah hati anak ini dalam mendalami ilmu dunia & akhirat ... Kau jadikanlah dia anak yang soleh, yang menjaga solat dan agamanya ... Menjaga kebajikan kedua ibu bapanya ... Menjaga kebajikan mereka yang memerlukan ... Tidak sombong dan pandai menjaga diri ... Ameen ...

HARGA MINYAK MULAI 4 MEI 2017 - 10 MEI 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai  4 MEI 2017 - 10 MEI 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬇ turun 10 sen (RM2.11 seliter)
RON97 : ⬇ turun 10 sen (RM2.39 seliter)
DIESEL : ⬇ turun 6 sen (RM2.08 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Alhamdulillah ... Haaaa .... Turun lagi ... Terima kasih semua ... Harap-harap harga bahan mentah pun ikut ler turun ... Yerrr idak .... Tak aci ler kan, masa harga minyak naik korang naik kan harga barang... Nie harga minyak dah turun,  turun kan lah sikit harga barang... πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


KAKI KOMEN APRIL 2017 #KISAHHIDUPKU ...

Alhamdulillah  ... Sedar tak sedar kita dah pun memasuki bulan kelima tahun nie ... Bersyukur sangat kerana masih diberi peluang bersama-sama dengan orang yang aku sayang... Bersyukur juga kerana masih diberi kesempatan untuk memperbaiki segala kelemahan diri... Insyaallah... 

Dah tu... Dah tu... Jom kita tengok plak kaki komen blog nie bagi bulan April 2017 ... Meriah sangat uolls... Ada yang lama, kekal maintain gituuu... Ada juga yang baru... Apa lagi jom skodeng blog hebat depa plak sambil-sambil tinggal jejak ...

10.  I am LZ


Tak lupa jugak buat silent readers (perasan cam ramai orang datang sini) ... Terima kasih bebanyak korang-korang ... Jom blogwalking blog-blog hebat di atas ...

Yang tak tersenarai jangan kecik hati plak ... Nie saje suke-suke ... Yang nak masuk senarai rajin-rajin berbicara ... Jangan ler sepi tanpa berita ...

WORDLESS WEDNESDAY - 139 | FIDGET SPINNER