TETAMU PEMBAWA RAHMAT.

*Hikmah Rumah Didatangi Tetamu*


Masih dalam mood raya nampak nyer... Maklum ler cuti panjang... Dan kesempatan ini lah diambil untuk ziarah menziarahi... Namun ada jugak yang merungut-rungut keletihan kerana kehadiran tetamu yang ramai... Jom baca kisah berikut... 

๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’

Seorang perempuan mengadu kepada Rasulullah s.a.w.  tentang perihal suaminya yang suka menjemput tetamu ke rumah. Si isteri sangat penat menghidangkan makanan dan melayan tetamu.

Perempuan tadi pun pulang ke rumah tanpa sebarang jawapan daripada Rasulullah s.a.w..
 
Tidak berapa lama kemudian Rasulullah s.a.w. memberitahu kepada suami perempuan tadi bahawa dia akan ziarah ke rumahnya. Lalu suami tadi pun memberitahu kepada isterinya bahawa pada hari ini kita ada tetamu istimewa yang akan datang. Isterinya bertanya:

*"Siapakah tetamu itu?"*

Maka dijawab olehnya bahawa tetamu itu adalah Rasulullah s.a.w.. Isteri tadi sangat gembira mendengar berita tersebut. Lalu dia pun menyediakan makanan yang lazat dan sedap-sedap untuk Rasulullah s.a.w..

Ketika Rasulullah s.a.w. hendak pulang. Baginda memberitahu kepada suami tadi supaya memberitahu isterinya supaya melihat dipintu ketika baginda keluar.

Kemudian isterinya pun melihat ke pintu semasa Rasulullah s.a.w. keluar.

Dilihatnya binatang-binatang seperti lipan, kala jengking dan segala yang memudaratkan ikut keluar bersama Rasulullah s.a.w.. Beliau sangat terkejut lalu Rasulullah Sallallah 'Alaihi Wasallam berkata kepadanya:

*"Demikianlah yang berlaku setiap kali tetamu menziarahi rumah seseorang."*

Apabila tetamu kita pulang, akan keluar dari rumah kita segala bentuk bala, kemudaratan, binatang-binatang yang menyakitkan dan penyakit dari rumah kita.

Rumah yang sentiasa diziarahi tetamu ialah rumah yang disukai oleh Allah s.w.t.. Turunnya rahmat dan barakah dari langit.


ู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: " ุฅุฐุง ุฃุฑุงุฏ ุงู„ู„ู‡ ุจู‚ูˆู… ุฎูŠุฑุงً ุฃู‡ุฏู‰ ู„ู‡ู… ู‡ุฏูŠุฉ. ู‚ุงู„ูˆุง: ูˆู…ุง ุชู„ูƒ ุงู„ู‡ุฏูŠุฉ؟ ู‚ุงู„: ุงู„ุถูŠู ูŠู†ุฒู„ ุจุฑุฒู‚ู‡، ูˆูŠุฑุชุญู„ ุจุฐู†ูˆุจ ุฃู‡ู„ ุงู„ุจูŠุช ". ููŠุงุงุญุจุชูŠ " ุงู„ุถูŠู ุฏู„ูŠู„ ุงู„ุฌู†ุฉ ". ูˆู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ู…ู† ูƒุงู† ูŠุคู…ู† ุจุงู„ู„ู‡ ูˆุงู„ูŠูˆู… ุงู„ุขุฎุฑ ูู„ูŠูƒุฑู… ุถูŠูู‡ ...
ุตู„ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุนู„ู‰ ุขู„ู‡ ูˆุตุญุจู‡ ุฃุฌู…ุนูŠู†..

ALHAMDULILLAH, TETAMU ADALAH PEMBAWA RAHMAT.

KITA INI PENDOSA


Kita ini pendosa... Namun kita sentiasa diberi peluang untuk kembali kepada-Nya... Walau sejauh mana pun kita tersasar... Selama mana pun kita terleka... Hebatnya kasih sayang Allah pada kita... Lebih hebat dari kasih sayang seorang ibu kepada anaknya ... 

~ 4 Syawal ~

SALAM AIDILFITRI 2017M/1438H


Selamat Hari Raya diucapkan kepada semua saudara-mara dan kawan-kawan tak kira di mana jua anda berada ... Ampun dan maaf dipinta andainya terkasar bahasa, tersilap bicara, terpinjam harta-benda, terumpat bila-bila; semoga dimaafkan ...

Semoga Syawal kali ini menjadi Syawal yang terindah buat kita semua ...

Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga ...

Dalam kita bergembira jangan lupa pada mereka-mereka yang telah tiada dan mereka-mereka yang teraniaya ...

#‎PrayForGaza‬
 #PrayForPalestine
#PrayForSyria
#PrayForQatar
#PrayForMalaysia 

KAD RAYA PERTAMA 2017


Yeaayyy ... Alhamdulillah ... Dalam zaman yang serba serbi online nih ... Dapat jugak aku kad raya ... Ini adalah kad raya pertama aku tahun nie ...

Kad nie daripada Blogger Shida Ridzuan ... Kalau korang dah biasa gie blog dia ... Cam ner blog Shida cam tu lah jugak kad raya nyer ... Biru ... Sejuk dan nyaman jer rasa ... Kat blog Shida nih korang akan perolehi banyak maklumat ... Rase nyer kalau tengok secara rambang blog Shida nih lebih kepada perniagaan yang dijalankan ... Nak pasang iklan ker ... Nak suh review ker ... Nak tempah kad ker ... Boleh gie melawat blog beliau ... Banyak maklumat kat sana ...


Jom hubungi shida untuk tempahan dan keterangan lebih lanjut 
Email : admin@duniashida.com
Facebook : Shida Radzuan

Terima Kasih Shida ...
Selamat Hari Raya... 

HARGA MINYAK MULAI 22 JUN 2017 - 28 JUN 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 22 JUN 2017 - 29 JUN 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬇ turun 7 sen (RM1.91 seliter)
RON97 : ⬇ turun 7 sen (RM2.17 seliter)
DIESEL : kekal (RM1.88 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Alhamdulillah ... Haaaa .... Yeayyy...  Turun lagi ... Nampak nyer minggu pertama raya nie harga minyak turun... Oklah kot,  ramai yang nak jalan jauh nie... Terima kasih semua ... Harap-harap harga bahan mentah pun ikut ler turun ... Nie harga minyak dah turun, turun kan lah sikit harga barang... ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Amboiii... Amboiii... Amboiii...

Haaa... Marah... Marah...
Rilex... Senyum jer...
Jangan marah2, nanti cepat tua...
Nak raya dah nie,  kena ceria tau...
Muahahaha...
๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Lagu Terbaik Hari Raya

Dah nak raya nie ... Tak meriah ler raya tanpa lagu raya ...
Jom layannnzzzz...




Haaaa... Dah tu ... Dah tu ... Kerja ... Kerja ...

Jangan sedih sedih ...

CPUV NUFFNANG #126 | FRISO GOLD

Kejadian berlaku hujung bulan lepas... Masa nih aku tengah sibuk... Badan pun penat lagi masa nih... Maklum ler baru lepas berjuang... Dapat CPUV daripada #nuffnang dengan kempen daripada Friso Gold... 
Friso Gold nak memperkenalkan teknologi terbaru yang digunakan untuk susu mereka...

Teknologi LocNutri™ Friso Gold memelihara nutrien dalam bentuk asalnya. Nutrien dalam bentuk asalnya lebih mudah untuk diserap. Oleh itu, teknologi LocNutri™ menggunakan hanya sedikit haba semasa proses penghasilan formula, agar protein dapat dikekalkan sebaik yang mungkin dalam struktur asalnya.
Protein memainkan peranan penting dalam penghasilan otot, kulit serta rambut. Ia juga menyokong sistem imun dan membantu dalam penghasilan antibodi, demi memastikan si manja sihat serta kuat dari dalam dan luar. 

Young Explorer

Friso Gold 3

Dari umur 1 – 3 tahun. Susu tepung rumusan untuk kanak-kanak.


Bright Star

Friso Gold 4

Dari umur 3 tahun dan ke atas. Susu tepung rumusan untuk kanak-kanak.


Klik logo di atas ⬆⬆ untuk maklumat lanjut dan sampel percuma... 

Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#FrisoGold #FrisoGoldMalaysia 
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct #kolaborasi

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

NIKMATI SEMUA SALURAN HYPP TV


Keluarga aku adalah antara pelanggan HyppTV... Sekarang nih pelanggan depa dah mencapai 1,000,000 ++ orang... Sempena nak meraikan pelanggan-pelanggan depa nih dan sambutan Aidilfitri, depa buat kejutan... 

Lebih 100 saluran boleh dinikmati di HyppTV dan HyppTV Everywhere... Selama sebulan korang weiii... Mulai 19 Jun 2017 sampai lah 18 Julai 2017 ...   Wahhh... So dalam tempoh sebulan nie,  kita leh tengok mana-mana saluran tak kira lah pakej ape korang ambik... Berebut remote lah jawab nyer nanti ... Takpe-takpe... Aku rahsia kan mende nih dari pengetahuan bebudak nih... Muahahaha... 

Antara saluran yang terlibat... 

Dan banyak lagi rancangan yang menarik... 

#HyppTV 
#HyppTVEverywhere 
#TambahLagiKeajaibanAidilfitri

SINDIKET PENIPU "SITA HARTA"


Saya dapat cerita nih daripada kengkawan dalam group wasap... Lepas baca kisah nih rase nak share ngan keluarga dan kengkawan semua... Hati-hati semua agar tidak terkena...

**********

Pagi ni (Khamis 15 Jun 2017) sekitar jam 10pagi, di kala tengah sibuk buat kerja, saya terima call drpd seorang perempuan yg memperkenalkan dirinya sbg "Shira" dari "IPD Ampang Jaya". Dia sebut nama isteri saya dan tanya sama ada kenal atau tidak. Dia juga bertanya tentang alamat (rumah mertua saya). Saya pun mengaku la itu isteri saya dan tanya dia kenapa. Lepas tu dia cakap dia ada waran nak sita harta. Saya pun tanya sebab apa nak kena sita harta. Dia cakap tak pasti dan suruh saya call tel no: 011-37620507 & bercakap directly dgn "Pn. Zainab". Bila saya tanya apa nama Legal Firm, dia dgn terkial2 nak bagitau nama Legal Firm. Lokasi firm tu dekat Kompleks Mahkamah Jalan Duta, dia cakap. Dipendekkan cerita, saya pun GOOGLE nama Legal Firm tersebut tapi tak jumpa. Saya terus call Mahkamah Jalan Duta (tel no:03-62094000) untuk buat pengesahan. Namun pegawai tersebut menegaskan bahawa "tak ada satu pun Legal Firm buka ofis dekat dalam mahkamah. Semuanya dekat luar. Itu scam, encik." Bila dengar jawapan tu, saya pun buat tak kisah la lagi dengan "Legal Firm" tu.

Namun, sekitar jam 12:30tghari, saya terima call drpd no hp yang lain pula. Kali ni, seorang lelaki yang call & memperkenalkan diri dia "ASP Kamal b. Kamarudin" drpd "IPK Selangor" (Shah Alam). Suara lelaki ni tegas ala2 polis dekat pulapol & kaedah dia pun sama juga macam "Shira" tadi. So, saya pun counter back dgn cara yg sama. Sebab apa nak kena sita & apa nama Legal Firm. Bila tanya lokasi Legal Firm, ASP tu naik angin & dengan kasar cakap dia tak tahu. Kali ni dia suruh call "Tn. Hj. Musa" di tel no: 03-27278679 utk info lanjut. Saya siap mintak "No Anggota" & dia bagi no: G874301 dgn penuh confident. Dipendekkan cerita, saya terus call IPK Selangor (03-5514522) utk buat semakan & pengesahan. Saya dimaklumkan "No Anggota" tersebut tak wujud & tiada pegawai polis bernama "Kamal b. Kamarudin" di IPK Selangor. Itu semua tipu, pegawai tu cakap.

So, lepas ambik anak dekat sekolah pd sebelah petang, saya terus pergi Balai Polis Gita' utk buat laporan polis sebab bimbangkan keselamatan ahli keluarga. Belum sempat saya bagitau tujuan nak buat report, polis tu terus cakap "Encik nak report pasal terima panggilan nak kena sita harta ker?" Ya Allah, rupa2nya dah ada dah yg terkena sebelum ni. Sindiket ni akan ugut kita supaya kita bayar mereka certain amount utk "settle tepi".

I share because I care & tak nak ada orang yg kena tipu oleh sindiket ni. Pls make sure buat semakan & pengesahan dahulu dgn "pihak yg berautoriti" kalau terima call mcm ni in future.
Semoga perkongsian ini bermanfaat. Sekian, terima kasih. Wallahu'alam..

Yang benar,
AZIZ ELIAS
Khamis, 15 Jun 2017
20 Ramadan, 1438H

********************

Semoga bermanfaat buat semua...
Hati-hati di mana jua anda berada... 

Zakat Fitrah 2017

Zakat Fitrah ialah zakat diri yang diwajibkan atas diri setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

Setiap muslim diwajibkan untuk mengeluarkan zakat fitrah untuk dirinya , keluarganya dan orang lain yang menjadi tanggungannya baik orang dewasa, anak kecil, laki-laki maupun wanita.

Berikut adalah syarat yang menyebabkan individu wajib membayar zakat fitrah:

## Individu yang mempunyai kelebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.

## Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadan dan hidup selepas terbenam matahari.

## Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadan dan tetap dalam Islamnya.

## Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadan.


Alhamdulillah, BigBoss berkesempatan  menunaikan zakat beberapa hari lepas ...

Sebaik-baiknya adalah menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada golongan yang layak disempurnakan sebelum menjelang Hari Raya.

HARGA MINYAK MULAI 15 JUN 2017 - 21 JUN 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 15 JUN 2017 - 21 JUN 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬇ turun 7 sen (RM1.98 seliter)
RON97 : ⬇ turun 7 sen (RM2.24 seliter)
DIESEL : ⬇ turun 6 sen (RM1.88 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Maaf kengkawan... Lambat skit update...  Alhamdulillah ... Haaaa .... Yeayyy...  Turun lagi ... Terima kasih semua ... Harap-harap harga bahan mentah pun ikut ler turun ... Nie harga minyak dah turun,  turun kan lah sikit harga barang... ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰
Amboiii... Amboiii... Amboiii...

Haaa... Marah... Marah...
Rilex... Senyum jer...
Redha orang kata...
Muahahaha...
๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


LORONG TAMBAH NILAI DITUTUP


Alhamdulillah... Bulan Ramadhan dah masuk fasa akhir... Untung lah korang yang diberikan peluang menunaikan ibadah puasa... 

Sekarang nih mesti ramai yang dah sibuk2 nak menyambut Syawal... Geng Mak Mak mesti sibuk dengan persiapan kuih raya nyer,  baju raya nyer,  kemas rumah nyer... Geng Lelaki plak sibuk ngan kereta, memastikan kereta tip top untuk mengharungi perjalanan yang jauh... Jangan korang lupa minta cuti dah ler... 

Kat sini aku nak kongsi sedikit maklumat yang aku dapat... Bagi mengurangkan kesesakan lalulintas  semasa musim perayaan nanti,  PLUS akan menutup lorong tambah nilai di plaza tol lebuh raya berkenaan mulai 22 Jun hingga 2 Julai nie ... 

So,  korang korang yang guna PLUS nanti kena lah pastikan kad PLUSMiles atau Touch 'n Go korang mempunyai baki yang mencukupi ... Korang boleh tambah nilai kad korang kat banyak tempat,  antara nyer kat mesin pengeluaran wang automatik (ATM), kedai serbaneka 24 jam dan stesen minyak, termasuk yang beroperasi di kawasan rehat dan rawat (R&R) di sepanjang lebuh raya. Haaa... Baik korang top up cepat2... Kang tersadai plak tepi highway tu ...

Yang nie untuk PLUS jer eak... Yang lain2 aku tak tau... 

CPUV NUFFNANG #125 | PREGO17 CAMPAIGN


Kisah pertengahan bulan lepas plak... Dapat cpuv dari #nuffnang dengan kempen daripada PREGO17 CAMPAIGN... 


Prego, pelopor pasaran sos pasta di Malaysia menawarkan kelazatan dan penyelesaian mudah untuk penyediaan masakan pasta di rumah. Sos pasta Prego diperbuat daripada tomato ranum yang berjus dan didatangkan dalam pelbagai perisa untuk memenuhi citarasa semua pengguna.

Berikut antara sos pasta yang aku biasa guna... Dalam tin dan dalam botol... 


Banyak lagi sebenar nyer perisa sos pasta nie... Nak masak pun senang, semudah 1 2 3 dengan Prego... Korang boleh dapatkan pelbagai resepi sos pasta kat sini,  klik banner di bawah...



Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#Prego #PregoMalaysia 
 #Prego17Campaign
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...


CPUV NUFFNANG #124 | BLACKMORES -VITAL SHINE


Alhamdulillah... Pada awal Mei 2017 aku ada dapat cpuv daripada #nuffnang... Malang nyer aku malas nak war-warkan sebab macam rasa nak merajuk @ terkilan ngan depa nih ... Hehehe... Kali nie dapat kempen daripada BLACKMORES... 

BLACKMORES tengah promot produk Vital Shine... Produk kesihatan untuk rambut sebenar nyer nih... 

Vital Shine provides a combination of carefully selected nourishing ingredients – He Shou Wu (Fo-Ti), bamboo shoot extract, millet seed extract, white tea extract and sea buckthorn for maintaining healthy hair.


Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal BLACKMORES -VITAL SHINE boleh ler klik logo kat atas tu...  

Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#Blackmorea
 #BlackmoresVitalShine
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

NUZUL AL-QURAN & LAILATUL QADAR

Esok kita semua bercuti sempena Nuzul Al-Quran ... Korang tau ker ape tu Nuzul Al-Quran ? Kebetulan plak tadi anak aku ade tanya aku pasal perkara nih ... So, aku pun gigih ler menggoogle pasal mende nih ... Nak cite sendiri memang xreti lah... Kang lari tajuk plak...  So kat sini aku kongsi apa yang aku dapat...  Meh ler kita baca ... Semoga maklumat nie berguna untuk kita semua ...


Nuzul Al-Quran


Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqanbererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:


”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)


Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul Al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.
Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran? Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah  SWT


Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan  berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah SAW telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah SAW menyatakan  bahawa Allah SWT menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah al-Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah SAW dan para sahabat amat gembira.

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.


Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati Nuzul Al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah. Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai ‘kitab induk’ panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya. Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi. Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah. Sekarang bolehlah kita panjangkan ‘membaca’ al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan.

Sumber : SiNi

HARGA MINYAK MULAI 8 JUN 2017 - 14 JUN 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 8 JUN 2017 - 14 JUN 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬇ turun 5 sen (RM2.05 seliter)
RON97 : ⬇ turun 7 sen (RM2.31 seliter)
DIESEL : ⬇ turun 8 sen (RM1.94 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Alhamdulillah ... Haaaa .... Turun lagi ... Terima kasih semua ... Harap-harap harga bahan mentah pun ikut ler turun ... Nie harga minyak dah turun,  turun kan lah sikit harga barang... ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰
Amboiii... Amboiii... Amboiii...

Haaa... Marah... Marah...
Rilex... Senyum jer...
Redha orang kata...
Muahahaha...
๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


TAZKIRAH JUMAAT #72 | HATI TAK BAHAGIA


Huh... Lama sungguh tak buat entry ilmiah nie... Kali nie saya tepek sebab-sebab hati kita tak bahagia... Tak tenang... Memang selalu jadikan... Rasa gundah gulana jer... Rase risau jer... Kadang tu tak tau pun apa yang difikirkan  ... 

Banyak sebab sebenarnya hati tak bahagia... Antara nyer adalah kerana ada nyer sifat mazmumah dalam hati... 

Jom baca maklumat selanjutnya... Antara mazmumah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :
1. Pemarah – paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..)

2. Pendendam – tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma)

** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak – orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi..

** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmumah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen)..pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut…

8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. –Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada…

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, …dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. – biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah…

** Cinta dunia merupakan “neraka dunia” kerana dunia itu “panas” akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.


So kalau kengkawan rase tak tenang tu boleh ler cek balik diri sendiri... Periksa balik hati kita... Kemiskinan, musibah dan kesibukan bukanlah yang sebenarnya menyebabkan ketidakbahagiaan dan ketidaktenangan kita... 

Terima kasih sahabat Santapan Minda atas info ini... 

KAKI KOMEN MEI 2017 #KISAHHIDUPKU ...

Alhamdulillah  ... Sedar tak sedar kita dah pun memasuki bulan ke enam tahun nie ... Bersyukur sangat kerana masih diberi peluang bersama-sama dengan orang yang aku sayang... Bersyukur juga kerana masih diberi kesempatan untuk memperbaiki segala kelemahan diri... Insyaallah... 

Dah tu... Dah tu... Jom kita tengok plak kaki komen blog nie bagi bulan Mei 2017 yang lepas ... Meriah sangat uolls... Ada yang lama, kekal maintain gituuu. .. Ada juga yang baru... Apa lagi jom skodeng blog hebat depa plak sambil-sambil tinggal jejak ...

5.  SalbiahM
6.  CikLa Shahril
7.  Ibu Dilah

Terima kasih ler kat korang semua ... Yang rajin datang singgah + komen kat blog aku nih ... Jom terjah blog dia orang plak ...

Tak lupa jugak buat silent readers (perasan cam ramai orang datang sini) ... Terima kasih bebanyak korang-korang ... Jom blogwalking blog-blog hebat di atas ...




Yang tak tersenarai jangan kecik hati plak ... Nie saje suke-suke ... Yang nak masuk senarai rajin-rajin berbicara ... Jangan ler sepi tanpa berita ...