Search This Blog

Showing posts with label Janna_Iman. Show all posts
Showing posts with label Janna_Iman. Show all posts

BERTAPA DI KLINIK


Aku hari nie terpaksa bertapa kat klinik... Aku rasa aku dah habis awal datang klinik... Rupa nyer ada manusia yang lagi awal daripada aku... 

Aduhhh... Letih, lesu & lapar dibuat nyer... Kesian Putra... Kelaparan... Ntah apa kena nyer nak mengikut plak... Jenuh pujuk tinggal ngan atuk & uwan... 


Menjelang tengahari,  Putra dah mula meragam, sedangkan urusan masih belum selesai... Alhamdulillah, Janna memberikan kerjasama yang baik... Hari nie baby kena cucuk... Kejap jer nangis... So far,  ok tak demam...

Walaupun rumah hanya sejengkal jer ngan klinik,  Putra ajak makan kat kedai... Aku sebenar nyer malas, tapi mengenangkan Putra, layankan aje lah... Janna syok jer layan tido masa aku ngan Putra lunch... 

Sampai rumah dah nak dekat zohor... Abang Long & Kakak dah pun ke sekolah... Bebudak sekolah pagi pun dah keluar... Sebaik cuaca tak begitu panas... 


Janna sampai sekarang masih lagi layan letih bertapa tadi... Bila lapar jaga lah dia... Kenyang sambung tido balik... Alhamdulillah sihat walafiat... Breastfeeding on demand... Chaiyok... Chaiyok... 

PENGALAMAN 2 BULAN LALU

Nak tido tapi nak senyum...

Alhamdulillah... Janna dah masuk 2 bulan... Sihat walafiat tanpa banyak kerenah... Dah pandai senyum... Dah keluar bunyi skit-skit bila kita bercakap ngan dia... Masih meneruskan penyusuan susu ibu sepenuh nyer...

Rase nyer macam baru jer lagi berjuang di dewan bersalin... Masih terbayang-bayang lagi saat dan ketika Janna nak menjenguk dunia... Hmmm,  pada tarikh tu 25/5/2017, yaaa lagi dua hari nak puasa masa tu...

Dalam masa seminggu tuh,  aku memang dah rasa lain macam... Jalan dah macam penguin... Nak tidur pun dah tak selesa... Pusing kiri... Pusing kanan... Last last tido duduk kat sofa... Hehehe...

Pada hari kejadian, aku bangun pagi macam biasa jer... Settle kan apa yang patut, bebudak pun dah gie sekolah... Lepas tu rehat jer lah memang xlarat nak buat ape dah... Buat yang penting penting jer...

Masa nih perut memang dah rasa tak selesa... Penuh sendat... Sambil sambil tu buat jugak skit skit exercise untuk mudahkan bersalin... Kata nyer lah... Kalau korang google mesti jumpa... Tengahari tu aku tak masak pun,  bebudak lunch kat umah Mak...

Selesai bebudak ke sekolah, boleh ler aku mengemas skit skit... Lepas tu online ler ape lagi, sambil layan perut... Tiba-tiba rase sakit perut cam nak membuang... And akhir-akhir tu memang aku susah skit nak membuang... Maka kelam kabut ler aku ker tandas... Perut rase tak selesa sangat,  macam nak berak keras tu @ sembelit... Ralit mencangkung, sekali tengok ada menitis darah skit... Ehh,  takkan luka kot dalam hati aku, ehhh nie dah tiba saat dan ketika nyer nih... Tapi masa tu aku masih tak rasa sakit apa pun lagi...

Aku pun menenangkan diri sendiri,  sambil tu aku mengemas lah ape yang patut... Tak lah banyak mana pun nak mengemas sebab beg aku & beg baby memang aku dah ready sejak masuk 36 minggu lagi... Relax jap... Aku pun call BigBoss kat opis,  tak de plak pi test drive,  sebaik adik nyer ada, just tinggal pesan jer... Aku tak de lah panik masa tu sebab tak sakit lagi kan... Tak lama lepas tu BigBoss call, aku suruh dia balik jer, and dia pun dah dapat agak dah...

BigBoss sampai rumah,  dia mandi dulu,  solat Zuhur... Lepas tu lunch kat rumah Mak... Aku dah tak lalu nak makan tapi paksa jugak lah takut tak de kederat nak meneran plak... Dah selesai semua,  sesi memujuk Putra plak supaya dia tak nangis kena tinggal dengan atuk & uwan... Sebaik lah dalam sebulan jugak lah aku dah start ingatkan dia tak boleh ikut gie hospital... Tak de lah dia meragam sangat... "Ibu balik cepat tau"


Sebaik sampai kat hospital, parking penuh... Jauh nyer lah BigBoss memakir kereta... "Exercise,  senang nak bersalin" ... Aku ok jer sebab tak rasa sakit... Jalan ler aku macam penguin menuju ke dewan bedah... Serammm dah masa nie... Sampai tempat paling menyeramkan tu,  ramai nyer umat... Nak bersalin berjemaah ker ape dia orang nih... Misi bagi baju seragam warna pink... Terpaksa lah tukar... Tunggu lah kat situ dengan penuh keinsafan... Sambil tu sempat lagi update blog JENG... JENG... JENG... MASA DAH TIBA... Gigih ngko...

Biasa lah menunggu di hospital kerajaan... Lama korang... Daripada xsakit dah rasa sakit skit skit... Lepak ngan kengkawan seangkatan sambil menahan sakit... Daripada kenyang dah rase lapar balik,  tapi kita orang dah tak dibenarkan ke cafe... Maka tunggu lah kita orang makanan yang disediakan pihak hospital... Sambil sambil makan lewat petang tu,  sambil layan sakit yang semakin kuat... Nak kuar dewan nak lepak ngan BigBoss pun tak larat dah... Kedengaran sayup sayup azan maghrib...

Maka setelah berkurun menunggu maka sampai ler giliran aku naik atas katil untuk diperiksa... Check bp aku & denyut jantung baby... Jenuh jugak dengan tekanan darah aku yang bermasalah... Masa nih bukaan baru 3cm... Sakit macam nak mati dah... Relax lah aku di atas katil untuk menstabilkan tekanan darah... Waktu tu aku dah tak pasti pukul berapa... Aku ambil kesempatan tu untuk tidur... Alhamdulillah lepas tu tekanan darah dah ok... Bukaan pun dah 7cm... Huwaaa... Sakitttt...

Haaaa kat sini aku nak beritau kat kengkawan... Amalan nih aku dapat daripada bapak aku... Kalau dah rase sakit sakit nak bersalin tu,  kita orang Islam jangan ler meraung menangis masa tu... Bapak aku ajar baca ayat nih لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ ... Nih doa Nabi Nuh keluar dari perut ikan... Amalkan dengan harapan dipermudahkan segala urusan... Masa sakit yang amat tu tarik nafas sambil baca ayat kat atas tu... Insyaallah... 

Sedar dari lena,  Dr check bukaan dah 9cm... Maka kelam kabut ler depa tolak aku ke bilik bersalin... BigBoss pun tak sempat nak panggil... Push... Push... 


Lahir lah seorang lagi puteri dalam keluarga kami... Nur Janna Iman, 25/5/2017, 10:56mlm dengan berat 2.95kg... Alhamdulillah... BigBoss x sempat pun nak bagi semangat... Elok jer BigBoss masuk, baby dah keluar pun,  Dr tengah nak potong tali pusat... 

Haaa ada satu lagi petua... Masa korang dah sampai masa nak beranak tu kan... Alaaa, masa Dr dah suruh teran tu, kalau salah teknik,  penat jer dapat baby tak keluar pun... Kalau nak tau masa yang sesuai nak teran,  adalah masa korang rasa sakit yang teramat tu... Rase macam nak terberak tu tapi keras@susah ... Masa tu jangan layan kan sakit tu tapi teran macam nak berak keras... Hahaha... INGAT!!! Jangan angkat punggung... 

Alhamdulillah... Segalanya dipermudahkan... Dah 2 bulan pun baby... Sebulan jugak lah aku tak dapat berpuasa... Sehari pun xdapat... Huwaaa 😭😭😭... Jenuh ler aku nak mengganti puasa... 

Jom skodeng sini jugak... Kisah sepanjang perjalanan mengandung kali nie... ⬇⬇⬇
30 MINGGU YANG MACAM2...




JENG... JENG... JENG... MASA DAH TIBA...

Alhamdulillah... Akhirnya aku diberikan kekuatan nak menulis kisah nie... Maaf sekira nyer ada yang tak suka... Sorry kalau ada yang tersinggung...